Jeśli wolisz słodkie śniadania mleczne, ten przepis na owsiankę jęczmienną jest właśnie tym. Mówię Ci, jak prawidłowo ugotować go w mleku do idealnej konsystencji. A jednocześnie, co jeszcze można dodać oprócz świeżych jagód.
Składniki
- kasza jęczmienna - 120 g
- mleko - 350 ml
- Borówka - 2 garści
- cukier - 1 łyżeczka
- dżem - 1 art.
- wanilina - 1 szczypta
- mielony cynamon - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usmaż suchy jęczmień na suchej patelni przez 7 minut, mieszając.
Zagotuj mleko i wlej do niego płatki zbożowe.
Gotuj owsiankę przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
5 minut przed końcem dodaj cukier i przyprawy.
Dodaj dżem i jagody do gotowej owsianki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy