Bardzo prosty przepis, który składa się z minimum składników i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Nadziewany karp pieczony w piekarniku to świetne danie na rodzinny obiad.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Do pieczenia karpia potrzebujesz karpia, folii, cytryny i przypraw. Na początek przygotuj folię i naczynie do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Przygotuj karpia do pieczenia. Aby to zrobić, musisz go wyczyścić, wypatroszyć, odciąć ogon i płetwy, dobrze spłukać.
Oczyszczonego karpia przetrzyj mieszanką przypraw ze wszystkich stron i wewnątrz. Połóż rybę na folii naczynia do pieczenia. Włóż plasterki cytryny do tuszy rybnej. Owinąć karpia folią i wysłać do nagrzanego piekarnika na 35 minut.
Wyjmij rybę z piekarnika, usuń folię. Udekoruj karpia plasterkami cytryny i ziołami, podawaj.