dania główne 22.02.2022

papryka faszerowana grzybami i mieloną wołowiną

1 godz. 20 min.
5 porcji
Papryka faszerowana grzybami i mieloną wołowiną
Yingko, stock.adobe.com
0

Takie danie można bezpiecznie umieścić na środku świątecznego stołu. Z wierzchołkami pieprz wygląda bardzo pięknie i efektownie. Wybierz warzywa o różnych kolorach, a otrzymasz jeszcze bardziej niezwykłą kompozycję. Najważniejsze jest to, że wygląda holistycznie i harmonijnie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ryż opłucz, zalej wrzącą wodą i odłóż na bok na 10 minut.

Papryka przygotuj: odetnij wierzchołki, usuń nasiona, spłucz.

Pokrój grzyby i obraną cebulę. Zetrzyj marchewki.

Aktywuj tryb "smażenia", rozgrzej olej i podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

Dodaj grzyby i smaż przez 8-10 minut. Pod koniec wilgoć powinna wyparować.

Połącz ryż, mięso mielone, smażone grzyby, jajko, sól i mielony pieprz.

Napełnij paprykę nadzieniem, przykryj odciętymi wierzchołkami i ostrożnie przenieś do miski wolnowaru.

Wlej gorącą wodę zmieszaną z koncentratem pomidorowym, dodaj sól i liść laurowy.

Zamknij pokrywkę i włącz program "gaszenie"na 50 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy