Takie danie można bezpiecznie umieścić na środku świątecznego stołu. Z wierzchołkami pieprz wygląda bardzo pięknie i efektownie. Wybierz warzywa o różnych kolorach, a otrzymasz jeszcze bardziej niezwykłą kompozycję. Najważniejsze jest to, że wygląda holistycznie i harmonijnie.
Składniki
- papryka - 10 sztuk
- mięso mielone - 300 g
- ryż na parze - 150 g
- Grzyby - 200 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- jaja kurze - 1 rzecz
- pasta pomidorowa - 3 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz, zalej wrzącą wodą i odłóż na bok na 10 minut.
Papryka przygotuj: odetnij wierzchołki, usuń nasiona, spłucz.
Pokrój grzyby i obraną cebulę. Zetrzyj marchewki.
Aktywuj tryb "smażenia", rozgrzej olej i podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Dodaj grzyby i smaż przez 8-10 minut. Pod koniec wilgoć powinna wyparować.
Połącz ryż, mięso mielone, smażone grzyby, jajko, sól i mielony pieprz.
Napełnij paprykę nadzieniem, przykryj odciętymi wierzchołkami i ostrożnie przenieś do miski wolnowaru.
Wlej gorącą wodę zmieszaną z koncentratem pomidorowym, dodaj sól i liść laurowy.
Zamknij pokrywkę i włącz program "gaszenie"na 50 minut.