dania główne 02.02.2022

skrzydełka z kurczaka zapiekane w polewie pomarańczowej

1 godz. 0 min.
6 porcji
Skrzydełka z kurczaka pieczone w pomarańczowym lukrze
koss13, stock.adobe.com
0

Jeśli wcześniej rzadko kupowałeś skrzydełka z kurczaka, sytuacja zmieni się całkowicie w tym przepisie. Aromatyczna słodko-kwaśna glazura nadaje potrawie niezwykły smak. Do gotowania potrzebujesz dżemu pomarańczowego lub dżemu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz skrzydełka kurczaka i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.

Umieść skrzydła w torbie, dodaj sól, mielony pieprz i skrobię.

Zawiąż mocno i dobrze wstrząśnij przez 30-40 sekund. Suche składniki powinny być równomiernie rozłożone na skrzydłach.

Połącz dżem pomarańczowy, sos sojowy, ocet, skórkę, mielony pieprz, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.

Wymieszaj skrzydła z marynatą, połóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez 35 minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy