dania główne
02.02.2022
skrzydełka z kurczaka zapiekane w polewie pomarańczowej
1 godz. 0 min.
6 porcji
Jeśli wcześniej rzadko kupowałeś skrzydełka z kurczaka, sytuacja zmieni się całkowicie w tym przepisie. Aromatyczna słodko-kwaśna glazura nadaje potrawie niezwykły smak. Do gotowania potrzebujesz dżemu pomarańczowego lub dżemu.
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 1 kg
- Powidło (pomarańczowy) – 100 g
- czosnek - 2 ząbki
- skrobia kukurydziana - 2 łyżeczka
- sos sojowy - 2 art.
- ocet winny - 2 łyżeczka
- Skórka z cytryny - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz skrzydełka kurczaka i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.
Umieść skrzydła w torbie, dodaj sól, mielony pieprz i skrobię.
Zawiąż mocno i dobrze wstrząśnij przez 30-40 sekund. Suche składniki powinny być równomiernie rozłożone na skrzydłach.
Połącz dżem pomarańczowy, sos sojowy, ocet, skórkę, mielony pieprz, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wymieszaj skrzydła z marynatą, połóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez 35 minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy