Zapiekanka z twarogu ma smak wesołego i beztroskiego dzieciństwa. Kiedyś była przygotowywana przez nasze matki i babcie, teraz nadszedł czas, aby się nią zająć. Wypróbuj ten przepis, a zobaczysz, jakie to proste i proste. Będziemy gotować z rodzynkami i skondensowanym mlekiem.
Składniki
- twaróg - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- Manka - 3 art.
- śmietana - 1 art.
- mleko skondensowane - 4 art.
- rodzynki - garść
- esencja waniliowa - 1 kropla
- cukier - 2 art.
- Sol - 0,25 łyżeczka
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz rodzynki wrzącą wodą i połóż do wyschnięcia na ręczniku.
Przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel w blenderze.
Ubij jajka, cukier, sól i esencję waniliową na puszystą pianę.
Dodaj twarożek, semolinę, rodzynki, śmietanę, połowę skondensowanego mleka i dobrze wymieszaj. Masa musi stać przez 10 minut.
Posmaruj formę masłem, ułóż masę twarogową i spłaszcz.
Piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyjmij schłodzoną zapiekankę z formy i zalej pozostałym skondensowanym mlekiem.