W prawie każdej lodówce możesz znaleźć niezbędne produkty do zapiekanki. Do tego przepisu wystarczy kukurydza w puszkach, jajka, trochę sera, kwaśna śmietana i mleko. Wszystko jest proste i co najważniejsze bardzo smaczne. Spróbuj, a na pewno ci się spodoba!
Składniki
- kukurydza (puszka) – 2 banki
- ser - 150 g
- parmezan - 50 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- mleko - 1 szklanka
- śmietana - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- pietruszka (do dekoracji) – 1 gałązka
- Olej roślinny (do smarowania formy) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Kukurydzę w puszkach wrzuć do durszlaka i opłucz pod bieżącą wodą.
Zetrzyj oba rodzaje sera na drobnej tarce, ale nie mieszaj.
W głębokiej misce ubij jajka ze śmietaną, solą i mielonym pieprzem.
Dodaj ciepłe mleko, twardy ser, kukurydzę i dobrze wymieszaj.
Nasmaruj formę olejem roślinnym, ułóż przygotowaną masę i piecz przez 25-30 minut. Czas gotowania może się różnić w zależności od grubości warstwy.
Posyp gorącą zapiekankę parmezanem i udekoruj natką pietruszki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy