Nie lubię skomplikowanych przepisów, więc często robię paellę z koktajlem morskim. Pikantny i aromatyczny szafran, delikatne owoce morza i obfity ryż. Trzymaj się przepisu, a wtedy będziesz mógł zaskoczyć swoich domowników pysznym daniem.
Składniki
- koktajl morski - 300 g
- ryż - 400 g
- mielona ryba - 800 ml
- papryka - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- bazylia - 1 CZ. l
- Szafran - 1 CZ. l
- czosnek - 1 ząbek
- oliwa z oliwek - 2 art. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jeśli nie masz bulionu, możesz wziąć odpowiednią ilość wody i dodać do niego szafran.
Wlej oliwę z oliwek na patelnię, dobrze podgrzej i smaż koktajl morski nie dłużej niż 5 minut.
W blenderze zmiel czosnek, cebulę, bazylię i pomidora. Odłóż na bok, będziemy potrzebować tej mieszanki później.
Pokrój paprykę w paski i wyślij na patelnię, na której smażono koktajl morski. Wlać bulion i trochę zagotować. Dodaj ryż. Sól, dodaj przyprawy, pieprz do smaku. Wlej mieszankę pomidorów, cebuli i czosnku, dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu. Następnie paella nie jest mieszana, aż będzie w pełni ugotowana.
5 minut przed końcem gotowania dodaj smażony koktajl morski. Odstaw na bok, przykryj na 5 minut i możesz jeść.