dania główne 20.07.2023

szaszłyki z szyi wołowej

40 min
8 porcji
Szaszłyki z szyi wołowej
New Africa, stock.adobe.com
0

Jakie mięso wybrać na kebab? Powinien być miękki, umiarkowanie tłusty i oczywiście świeży. Lubię szaszłyki z szyi wołowej. Również przy zakupie staram się wybierać kawałki o odpowiednim kształcie, aby wygodnie było je pokroić w kostkę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój Oszczep wołowy w drobną kostkę, włóż do miski i zalej wodą mineralną na 30 minut.

Odcedź, lekko wyciśnij mięso.

Zmiel przyprawy i sól w moździerzu.

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Umieść zmielone przyprawy, cebulę, ocet i olej w misce z mięsem. Wymieszaj, szczelnie przykryj folią spożywczą i umieść w chłodnym miejscu na 6-8 godzin.

Oczyść mięso z resztek marynaty i umieść na szaszłykach.

Smaż na grillu przez 20-25 minut, obracając co 2-3 minuty.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy