Jakie mięso wybrać na kebab? Powinien być miękki, umiarkowanie tłusty i oczywiście świeży. Lubię szaszłyki z szyi wołowej. Również przy zakupie staram się wybierać kawałki o odpowiednim kształcie, aby wygodnie było je pokroić w kostkę.
Składniki
- wołowina (osheek) – 2 kg
- cebula - 300 g
- ocet jabłkowy - 3 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- kolendra - 0,5 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- sól - 1,5 łyżeczka
- woda mineralna (silnie gazowana) – 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój Oszczep wołowy w drobną kostkę, włóż do miski i zalej wodą mineralną na 30 minut.
Odcedź, lekko wyciśnij mięso.
Zmiel przyprawy i sól w moździerzu.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Umieść zmielone przyprawy, cebulę, ocet i olej w misce z mięsem. Wymieszaj, szczelnie przykryj folią spożywczą i umieść w chłodnym miejscu na 6-8 godzin.
Oczyść mięso z resztek marynaty i umieść na szaszłykach.
Smaż na grillu przez 20-25 minut, obracając co 2-3 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy