Ostatnio coraz częściej gotuje się metodą suvida. I nic dziwnego, ponieważ jest prosty, szybki i zawsze smaczny. Proponuję nadążyć za modnymi trendami kulinarnymi i dziś zrobić szaszłyk wieprzowy. Zdziwisz się, jak soczyste i miękkie może być mięso.
Składniki
- wieprzowina (osheek) – 2 kg
- cebula - 400 g
- oliwa z oliwek - 3 art.
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- papryka - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 2 CZ. l.
- woda mineralna (silnie gazowana) – 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój mięso na średnie kawałki, włóż do miski i zalej wodą mineralną na pół godziny.
Odcedź, lekko wyciśnij mięso.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Dodaj posiekaną cebulę, przyprawy, sól, cukier i olej do miski z mięsem. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Marynowane mięso obrać z kawałków cebuli i odkurzyć w workach.
Umieść w suvid i gotuj przez 2 godziny w 70 stopniach.
Wyjmij, otwórz torby i wsuń mięso na szaszłyki.
Smaż szaszłyki na grillu na złoty kolor ze wszystkich stron. Zajmie to około 10 minut.