Myślisz, że nie możesz zrobić wykwintnego dania z makaronu? A co z taką zapiekanką z szynką i szparagami? Jednocześnie powiem Ci, jak przygotować dla niej idealny kremowy sos. Po prostu nie można się oprzeć takiemu pięknu.
Składniki
- makaron - 350 g
- masło - 30 g
- śmietana - 300 ml
- mąka - 1.5 art.
- szynka - 150 g
- szparagi - 150 g
- zielony groszek - 150 g
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj makaron do miękkości. Odetnij twarde części szparagów i pokrój je na kilka kawałków.
Na maśle usmaż mąkę. Wlej śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje. Doprawić.
Wymieszaj makaron, szynkę i groszek z sosem. Włóż do formy.
Ułóż kawałki szparagów na wierzchu i wyślij zapiekankę do piekarnika na 30 minut w 190 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy