Wizytówkę kuchni gruzińskiej można bezpiecznie nazwać Kharcho. Bogata zupa czosnkowo-orzechowa doprowadza do szału samym smakiem! Spróbuj zrobić to sam. Dzielę się przepisem na klasyczną wieprzowinę Kharcho.
Składniki
- wieprzowina - 400 g
- ziemniaki - 400 g
- pomidory (średnie) – 3 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 50 g
- orzechy włoskie - 100 g
- Olej roślinny - 50 ml
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- czarny pieprz - 5 groszek
- sól - 1 art.
- woda - 3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, pokrój i umieść na patelni z zimną wodą.
Gotuj przez 10 minut, zmień wodę, dodaj czarne ziarna pieprzu i gotuj przez 30 minut.
Pokrój pomidory, obrane ziemniaki i cebulę. Zetrzyj marchewki.
Wysuszyć orzechy na patelni i zmielić w blenderze.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.
Dodaj pomidory, orzechy, chmiel suneli i gotuj przez 7-10 minut.
W rondelku z mięsem wlej ziemniaki i smażenie warzyw. Gotuj przez 15 minut.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, sól i po 3 minutach zdejmij z ognia.
Posyp gotowe Kharcho drobno posiekaną kolendrą.