pierwsze dania
22.01.2022
zupa z wieprzowiną, kaszą jaglaną i zielonym groszkiem
1 godz. 15 min.
6 porcji
Świetna opcja na obfity lunch. Ugotuj zupę trochę wcześniej, aby miała czas na dokładne zaparzenie. Dzięki temu jego smak stanie się bardziej harmonijny i bogaty. Do tego przepisu wystarczy łopatka, polędwica lub inne chude części.
Składniki
- wieprzowina (polędwica) – 400 g
- zielony groszek - 200 g
- proso - pół szklanki
- ziemniaki - 3 kawałki
- pomidory - 150 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 3 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, pokrój na małe kawałki i włóż do garnka.
Wlej zimną wodę, dodaj liść laurowy, czarny pieprz i gotuj przez 45 minut.
Pokrój pomidory, marchewkę, obrane ziemniaki i cebulę.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.
W rondelku z mięsem wlej umytą kaszę jaglaną, ziemniaki i pomidory. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.
Dodaj pieczeń, zielony groszek i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.
Sól gotową zupę, zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na 20 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy