Jeśli kochasz zieloną fasolkę tak samo jak ja, z pewnością docenisz następujący przepis. Pyszna zupa z apetyczną wołowiną i warzywami jest przygotowywana prosto i stosunkowo szybko. Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak, dodaję trochę soku z cytryny.
Składniki
- wołowina - 300 g
- ziemniaki - 2 kawałki
- fasolka szparagowa - 100 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Olej roślinny - 2 art.
- ziele angielskie - 2 groszek
- sól - do smaku
- woda - 1,6 l
- pietruszka (do podania) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, pokrój na małe kawałki i gotuj przez 10 minut.
Zmień wodę, dodaj ziele angielskie i gotuj przez 45 minut po ugotowaniu.
Posiekaj zieloną fasolkę, marchewkę, pietruszkę, obrane ziemniaki i cebulę.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę, marchewkę i smaż przez 3-4 minuty.
Dodaj zieloną fasolkę, skrop sokiem z cytryny i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
W rondelku z zupą dodaj smażenie i ziemniaki. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.
Dodaj sól, wyłącz i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
Podawaj, dodając do talerza posiekaną natkę pietruszki.