pierwsze dania 17.11.2022

Klasyczne jagnięce kharcho z ryżem

1 godz. 0 min.
6 porcji
Klasyczne kharcho z jagnięciny z ryżem
Fanfo, stock.adobe.com
0

Klasyczna gruzińska zupa kharcho na bulionie jagnięcym jest bardziej bogata i pożywna niż w przypadku innych mięs. Szlachetny smak śliwek i orzechów włoskich, gotowany ryż i mnóstwo przypraw - wszystko w najlepszych tradycjach kulinarnych Gruzji!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Odetnij nadmiar tłuszczu z jagnięciny, pokrój mięso na kawałki. Napełnij wodą, podpal i zagotuj, usuń piankę. Gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Przygotuj warzywa: drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce, obierz paprykę z nasion i grubo posiekaj.

Rozpuść tłuszcz z jagnięciny na patelni, usmaż na nim marchewkę i cebulę. Dodaj paprykę, tkemali i koncentrat pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia.

Bulion przecedzić przez sito i razem z mięsem ponownie włożyć do ognia.

Ryż opłucz pod bieżącą wodą, dodaj do garnka z bulionem, gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj sól do smaku, 2 rodzaje mielonego pieprzu, chmiel suneli i posiekane orzechy włoskie. Dobrze wymieszaj.

Wyślij smażone warzywa do garnka z zupą, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Gotową zupę kharcho posyp posiekaną kolendrą.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy