Klasyczna gruzińska zupa kharcho na bulionie jagnięcym jest bardziej bogata i pożywna niż w przypadku innych mięs. Szlachetny smak śliwek i orzechów włoskich, gotowany ryż i mnóstwo przypraw - wszystko w najlepszych tradycjach kulinarnych Gruzji!
Składniki
- Baranina - 750 g
- okrągły ryż - 150 g
- cebula - 3 szt.
- marchew - 1 szt.
- papryka - 2 szt.
- orzechy włoskie - 150 g
- sos tkemali - 100 ml
- pasta pomidorowa - 90 ml
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- papryka - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- kolendra - do dekoracji
Przepis na gotowanie krok po kroku
Odetnij nadmiar tłuszczu z jagnięciny, pokrój mięso na kawałki. Napełnij wodą, podpal i zagotuj, usuń piankę. Gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Przygotuj warzywa: drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce, obierz paprykę z nasion i grubo posiekaj.
Rozpuść tłuszcz z jagnięciny na patelni, usmaż na nim marchewkę i cebulę. Dodaj paprykę, tkemali i koncentrat pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia.
Bulion przecedzić przez sito i razem z mięsem ponownie włożyć do ognia.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, dodaj do garnka z bulionem, gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj sól do smaku, 2 rodzaje mielonego pieprzu, chmiel suneli i posiekane orzechy włoskie. Dobrze wymieszaj.
Wyślij smażone warzywa do garnka z zupą, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Gotową zupę kharcho posyp posiekaną kolendrą.