Pyszną marynatę można zrobić nawet z podrobów z kurczaka. Specyficzny zapach można łatwo wyeliminować za pomocą przypraw i odpowiedniej obróbki. Oczyść podroby, opłucz, zagotuj w osobnej wodzie i masz gwarancję pysznej zupy.
Składniki
- żołądki z kurczaka - 300 g
- serca z kurczaka - 200 g
- jęczmień - pół szklanki
- ziemniaki - 3 kawałki
- ogórki (słone) – 200 g
- ogórek solanka - 100 ml
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- korzeń pietruszki - 10 g
- Olej roślinny - 2 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - do smaku
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść żołądki i serca z kurczaka, opłucz i pokrój.
Włóż podroby do rondla, gotuj przez 10 minut, wrzuć do durszlaka, dokładnie spłucz i zmień wodę.
Dodaj czarne ziarna pieprzu, liście laurowe i umytą jęczmień. Gotuj przez 30 minut po ugotowaniu.
Pokrój ogórki, korzeń pietruszki, marchewkę, obrane ziemniaki i cebulę.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.
Przenieś smażenie na patelnię z podrobami, dodaj ziemniaki, korzeń pietruszki i ogórki. Gotuj przez 15 minut.
Wlej solankę, sól i gotuj przez kolejne 5 minut. Zaparz gotową marynatę pod pokrywką przez 20 minut.