
Afgański kocioł to rodzaj starego szybkowaru. Zasada jest taka, że przy hermetycznym zamknięciu pokrywy wewnątrz utrzymuje się maksymalnie wysoka temperatura, co sprzyja zwiększonemu ciśnieniu. Dlatego żeberka wieprzowe są jeszcze bardziej soczyste.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1.2 kg
- cebula - 2 kawałki
- marchew - 2 kawałki
- chmiel-suneli - 1 art.
- papryka - 1 art.
- Zira - 1 łyżeczka
- czosnek (proszek) – 1 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podgrzej afgański kocioł z masłem. Dodaj posiekaną cebulę i marchewkę i smaż przez 5 minut.
Włóż żeberka do kotła i dodaj przyprawy. Ważne jest, aby afgański kocioł był wypełniony w 2/3.
Gotuj żeberka w afgańskim kotle przez 45-55 minut, a następnie pozwól mu się trochę zaparzyć.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy