Cukinia w mięsie mielonym sprawia, że jest czasami bardziej soczysta i delikatna. Jest to również bardzo niskokaloryczna i dietetyczna opcja. Proponuję upiec takie klopsiki w aromatycznym sosie pod serem, a podczas serwowania udekorować świeżymi pachnącymi ziołami.
Składniki
- mielony kurczak - 1 kg
- cukinia - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Manka - 2 art.
- czosnek - 2 ząbki
- jaja kurze - 2 kawałki
- ser - 100 g
- przyprawy i przyprawy (do mięsa mielonego) – 1 CZ. l.
- śmietana - 250 ml
- papryka - 1 CZ. l.
- kozieradka (mielony) – 0,5 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 0,5 łyżeczka
- rozmaryn - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj cukinię i cebulę, wyciśnij sok i dodaj do mielonego mięsa.
Dodaj tam zmiażdżony czosnek, przyprawy, jedno jajko i semolinę i ubij na lepkość.
Uformuj klopsiki i umieść je w naczyniu do pieczenia. Wyślij do piekarnika na 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Śmietanę wymieszać z przyprawami i drugim jajkiem, polać klopsikami i posypać startym serem.
Piecz wszystko razem przez kolejne 30-35 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy