Zawsze mam fasolę w magazynie. Nawet jeśli nie ma z niego mięsa, możesz przygotować bardzo smaczne i satysfakcjonujące Dania. Często nawet gotuję kotlety fasolowe. Możesz podawać je na zimno i na gorąco, ale koniecznie z jakimś sosem.
Składniki
- fasola (sucha) – 2 szklanki
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- Manka - 3 art.
- oliwa z oliwek - 50 ml
- papryka - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- bułka tarta - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz fasolę i przykryj zimną wodą przez 10 godzin.
Zmień wodę, dodaj trochę soli i gotuj fasolę przez 1,5 godziny.
Zmiel miękką fasolę w blenderze.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Połącz cebulę, puree z fasoli, semolinę, sól, mielony pieprz, paprykę i czosnek przepuszczony przez prasę.
Uformuj rękami małe placki.
Obtocz każdy kotlet w bułce tartej.
Włącz program "SMAŻENIE", rozgrzej olej i smaż kotlety przez 3-4 minuty z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy