dania główne 22.01.2022

Rolada wieprzowa w piekarniku

2 godz. 15 min.
10 porcji
Rolada wieprzowa w piekarniku
Rasulov, stock.adobe.com
0

Wydaje mi się, że klopsiki na stole wyglądają lepiej niż tylko pieczony kawałek mięsa. Najsmaczniejsze pochodzą z wieprzowiny, zwłaszcza z otrzewnej. Na święta zamawiam odpowiednie części od znajomego rolnika i chętnie przygotowuję tę pyszną ucztę dla mojej rodziny.

Składniki

  • wieprzowina (część brzuszna ze skórą) – 2 kg
  • czosnek - 5 ząbki
  • papryka (mielona) – 1 art.
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • koper włoski (nasiona) – 1 łyżeczka
  • sól (duży) – 2 łyżeczka
  • pietruszka (do zgłoszenia) – 3 gałązki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz mięso, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na stole skórą do dołu.

Użyj ostrego noża, aby zrobić wiele płytkich bouffant. Staraj się równomiernie rozłożyć nacięcia.

Posyp wieprzowinę solą, papryką, mielonym czosnkiem, nasionami kopru włoskiego, mielonym pieprzem i liściem laurowym.

Dokładnie masuj mięso palcami, aby przyprawy i sól dostały się do dziur.

Mocno zwiń wieprzowinę w rolkę i przymocuj sznurkiem do gotowania na całej długości.

Zawiń rolkę w papier do pieczenia, a następnie w dwie warstwy folii i włóż do lodówki na jeden dzień.

Wyjmij mięso, podgrzej w temperaturze pokojowej przez godzinę i wyślij na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.

Gotową roladę wieprzową pozostaw na 20 minut w wyłączonym piekarniku. Podawać przyozdobione natką pietruszki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy