Wydaje mi się, że klopsiki na stole wyglądają lepiej niż tylko pieczony kawałek mięsa. Najsmaczniejsze pochodzą z wieprzowiny, zwłaszcza z otrzewnej. Na święta zamawiam odpowiednie części od znajomego rolnika i chętnie przygotowuję tę pyszną ucztę dla mojej rodziny.
Składniki
- wieprzowina (część brzuszna ze skórą) – 2 kg
- czosnek - 5 ząbki
- papryka (mielona) – 1 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- liść laurowy - 2 kawałki
- koper włoski (nasiona) – 1 łyżeczka
- sól (duży) – 2 łyżeczka
- pietruszka (do zgłoszenia) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz mięso, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na stole skórą do dołu.
Użyj ostrego noża, aby zrobić wiele płytkich bouffant. Staraj się równomiernie rozłożyć nacięcia.
Posyp wieprzowinę solą, papryką, mielonym czosnkiem, nasionami kopru włoskiego, mielonym pieprzem i liściem laurowym.
Dokładnie masuj mięso palcami, aby przyprawy i sól dostały się do dziur.
Mocno zwiń wieprzowinę w rolkę i przymocuj sznurkiem do gotowania na całej długości.
Zawiń rolkę w papier do pieczenia, a następnie w dwie warstwy folii i włóż do lodówki na jeden dzień.
Wyjmij mięso, podgrzej w temperaturze pokojowej przez godzinę i wyślij na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Gotową roladę wieprzową pozostaw na 20 minut w wyłączonym piekarniku. Podawać przyozdobione natką pietruszki.