Klopsiki w pomidorach to klasyka, ale czasami chcesz czegoś świeższego. Oferuję taki przepis w najdelikatniejszym kremowym sosie. Gałka muszkatołowa nadaje mu wyrazisty smak, więc koniecznie dodaj tę przyprawę.
Składniki
- mięso mielone - 300 g
- śmietana - 150 ml
- jogurt - 100 ml
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- jaja kurze - 1 rzecz
- masło - 20 g
- Olej roślinny - 3 art.
- kolendra - 2 gałązki
- gałka muszkatołowa - 0,5 CZ. l.
- bułka tarta - 2 art.
- mąka - 1 art.
- sól - 0,5 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj cebulę i czosnek, dodaj do mielonego mięsa i wymieszaj. Dodaj tam jajko, sól i pieprz.
Lekko usmaż bułkę tartą na mieszance masła i oleju roślinnego, a także Wyślij do mięsa mielonego.
Wszystko dokładnie wymieszaj, uformuj małe klopsiki i smaż ze wszystkich stron przez kilka minut.
Połącz jogurt, śmietanę, mąkę i gałkę muszkatołową. Napełnij klopsiki sosem i gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut.
Posyp potrawę posiekaną kolendrą podczas serwowania.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy