Na liście popularnych przepisów zimowych zdecydowanie powinny znajdować się pierogi z ziemniakami i grzybami. Danie jest proste, ale bardzo czasochłonne. Staram się zaangażować całą rodzinę w proces rzeźbienia. W ten sposób okazuje się szybszy i oczywiście przyjemniejszy!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ziemniaki i gotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Odcedź i dobrze zetrzyj ziemniaki tłuczkiem.
Pokrój pieczarki i obraną cebulę.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj pieczarki i kontynuuj gotowanie, aż wilgoć wyparuje.
Przenieś pieczeń do garnka z tłuczonymi ziemniakami, solą, pieprzem i wymieszaj.
Przesiej mąkę do szerokiej miski i zbierz ze zjeżdżalnią.
Dodaj sól, ciepły kefir, zagniataj plastikowe ciasto i przykryj folią spożywczą przez 20 minut.
Uformuj ciasto w kiełbaski o średnicy około 4-5 centymetrów.
Pokrój te same kawałki i rozwałkuj je wałkiem do ciasta. Powinieneś dostać okrągłe cienkie ciasta.
Umieść nadzienie na tortillach i delikatnie przyklej. Powtarzaj czynności, aż skończy się ciasto i nadzienie.
Wlej sól i pierogi do wrzącej wody. Gotuj przez 6 minut po ugotowaniu.
Pierogi wyłowić łyżką cedzakową i włożyć do dużej miski.
Dodaj masło i drobno posiekany koperek.