dania główne 22.01.2022

pierogi z ziemniakami i grzybami

1 godz. 35 min.
8 porcji
Pierogi z ziemniakami i grzybami
delamis, stock.adobe.com
0

Na liście popularnych przepisów zimowych zdecydowanie powinny znajdować się pierogi z ziemniakami i grzybami. Danie jest proste, ale bardzo czasochłonne. Staram się zaangażować całą rodzinę w proces rzeźbienia. W ten sposób okazuje się szybszy i oczywiście przyjemniejszy!

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz ziemniaki i gotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Odcedź i dobrze zetrzyj ziemniaki tłuczkiem.

Pokrój pieczarki i obraną cebulę.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Dodaj pieczarki i kontynuuj gotowanie, aż wilgoć wyparuje.

Przenieś pieczeń do garnka z tłuczonymi ziemniakami, solą, pieprzem i wymieszaj.

Przesiej mąkę do szerokiej miski i zbierz ze zjeżdżalnią.

Dodaj sól, ciepły kefir, zagniataj plastikowe ciasto i przykryj folią spożywczą przez 20 minut.

Uformuj ciasto w kiełbaski o średnicy około 4-5 centymetrów.

Pokrój te same kawałki i rozwałkuj je wałkiem do ciasta. Powinieneś dostać okrągłe cienkie ciasta.

Umieść nadzienie na tortillach i delikatnie przyklej. Powtarzaj czynności, aż skończy się ciasto i nadzienie.

Wlej sól i pierogi do wrzącej wody. Gotuj przez 6 minut po ugotowaniu.

Pierogi wyłowić łyżką cedzakową i włożyć do dużej miski.

Dodaj masło i drobno posiekany koperek.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy