Cóż, kto nie lubi pachnącego domowego barszczu? Zwłaszcza ze śmietaną, czosnkiem lub pieluchami, a nawet ze wszystkim jednocześnie. Jest tyle przepisów na barszcz, co gospodynie domowe. A dziś podzielę się z wami wspaniałą klasyczną wersją z żeberkami wieprzowymi.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 700 g
- woda - 3 L
- kapusta - 200 g
- ziemniaki - 3 kawałki
- Burak - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 2 kawałki
- pomidory - 3 kawałki
- sos pomidorowy - 2 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij żeberka wodą i zagotuj, a następnie gotuj przez 2,5 godziny na minimalnym ogniu. Możesz dodać warzywa, korzenie lub przyprawy do bulionu.
Dodaj pokrojone ziemniaki do bulionu, a po 10 minutach drobno posiekaną kapustę.
Pokrój w cienkie paski lub zetrzyj buraki i marchewki. Posiekaj cebulę. Obierz pomidory i drobno posiekaj.
Podsmaż buraki przez 5 minut, dodaj cebulę, a po 2 minutach dodaj marchewkę.
Po kolejnych 7-8 minutach dodaj pomidory, sos pomidorowy i szklankę bulionu. Dusić warzywa przez 10 minut.
Wyślij smażenie na patelnię i ugotuj Barszcz jeszcze trochę.
Dodaj przyprawy i zmiażdżony czosnek i pozwól barszczowi zaparzyć się pod przykryciem.