Z ryb można gotować nie tylko ucho, ale także różnorodne zupy. Na przykład bardzo lubię robić zupę pomidorową z czerwoną rybą i warzywami. Zwykle używam do tego łososia lub pstrąga, ale jest również pyszny ze szczupakiem i karpem.
Składniki
- czerwona ryba - 300 g
- ziemniaki - 250 g
- brokuły - 200 g
- pomidory koktajlowe - 2 gałązki
- cebula - 1 rzecz
- papryka - 1 rzecz
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 2 ząbki
- sok pomidorowy - 150 ml
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- kolendra (do zgłoszenia) – 2 gałązki
- woda - 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz rybę, pokrój, zalej zimną wodą i gotuj przez 10 minut po ugotowaniu.
Posiekaj brokuły, czerwoną paprykę, pomidory, obrane ziemniaki, paprykę i cebulę.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę z papryką i smaż na złoty kolor.
Dodaj sok pomidorowy, wyciśnij czosnek przez prasę i gotuj wszystko razem przez 5 minut.
Przenieś pieczeń na patelnię, dodaj ziemniaki i gotuj przez 5 minut.
Dodaj brokuły, ostrą paprykę i pomidory. Zmniejsz ogień i gotuj przez 7 minut.
Sól, pieprz i wyłącz. Podawaj zupę, dodając do talerza świeżą kolendrę.