W zimnych porach roku chcę się ogrzać talerzem bogatego barszczu. A najsmaczniejszy jest z golonki wieprzowej! Proces gotowania jest dość długi, ale zaskakująco prosty. Polecam uważnie przeczytać przepis, ugotować produkty zgodnie z listą i odważnie zabrać się do pracy!
Składniki
- golonka wieprzowa - 800 g
- ziemniaki - 400 g
- Burak - 3 kawałki
- kapusta - 350 g
- papryka - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- marchew (duży) – 1 rzecz
- pasta pomidorowa - 5 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- czosnek - 3 ząbki
- czarny pieprz - 4 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 4 L
- śmietana (do zgłoszenia) – 150 g
- pietruszka (do podania) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz golonkę, włóż do głębokiego rondla i zalej zimną wodą.
Dodaj liść laurowy, czarny pieprz, jedną obraną cebulę i gotuj przez 1,5 godziny na małym ogniu.
Obierz buraki, ziemniaki, kapustę, drugą cebulę i paprykę, pokrój. Zetrzyj marchewki, posiekaj kapustę.
Cebulę i marchewkę smażyć na oleju na złoty kolor.
Dodaj paprykę, buraki, wyciśnij czosnek przez prasę i gotuj przez kolejne 7 minut.
Wymieszaj koncentrat pomidorowy z bulionem i wlej na patelnię. Dusić przez 15 minut pod pokrywką.
Cebulę wyłowić z patelni i wyrzucić. Wyjmij golonkę, ostudź, oddziel ją od kości, pokrój i wlej z powrotem.
Dodaj pieczeń, ziemniaki i kapustę. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
Sól i wyłącz. Podawaj Barszcz, dodając do talerza łyżkę kwaśnej śmietany i natkę pietruszki.