pierwsze dania 22.01.2022

barszcz na golonce wieprzowej

2 godz. 5 min.
10 porcji
Barszcz na golonce wieprzowej
petrrgoskov, stock.adobe.com
0

W zimnych porach roku chcę się ogrzać talerzem bogatego barszczu. A najsmaczniejszy jest z golonki wieprzowej! Proces gotowania jest dość długi, ale zaskakująco prosty. Polecam uważnie przeczytać przepis, ugotować produkty zgodnie z listą i odważnie zabrać się do pracy!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz golonkę, włóż do głębokiego rondla i zalej zimną wodą.

Dodaj liść laurowy, czarny pieprz, jedną obraną cebulę i gotuj przez 1,5 godziny na małym ogniu.

Obierz buraki, ziemniaki, kapustę, drugą cebulę i paprykę, pokrój. Zetrzyj marchewki, posiekaj kapustę.

Cebulę i marchewkę smażyć na oleju na złoty kolor.

Dodaj paprykę, buraki, wyciśnij czosnek przez prasę i gotuj przez kolejne 7 minut.

Wymieszaj koncentrat pomidorowy z bulionem i wlej na patelnię. Dusić przez 15 minut pod pokrywką.

Cebulę wyłowić z patelni i wyrzucić. Wyjmij golonkę, ostudź, oddziel ją od kości, pokrój i wlej z powrotem.

Dodaj pieczeń, ziemniaki i kapustę. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.

Sól i wyłącz. Podawaj Barszcz, dodając do talerza łyżkę kwaśnej śmietany i natkę pietruszki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy