Kupiłeś dużego karpia? Upiecz go z cytryną w piekarniku. Przepis jest bardzo prosty i niedrogi! Będziesz potrzebował cytryny, trochę oleju roślinnego i standardowego zestawu przypraw. Dzięki folii ryba jest bardzo soczysta i miękka. Jako dodatek nadają się tłuczone ziemniaki, gotowany ryż lub warzywa.
Składniki
- Karp (około 2 kg) – 1 rzecz
- cytryna - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- rozmaryn (do podania) – 3 gałązki
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- tymianek - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz (grubo zmielony) – do smaku
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść karp z łusek, usuń skrzela, wypatrosz, spłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
Sparzyć cytrynę wrzącą wodą, przeciąć na pół. Wyciśnij sok z jednej części, drugą pokrój na pół.
Natrzyj rybę solą, tymiankiem, mielonym czarnym pieprzem i kolendrą. Pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Skrop sokiem z cytryny, olejem roślinnym i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.
Wykonaj nacięcia po każdej stronie karpia. Powinny być głębokie, ale nie dotykać kości.
Włóż połówki cytryny do każdego nacięcia, ostrożnie przenieś rybę na folię.
Przykryj szczelnie drugim arkuszem folii i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.
Połóż upieczonego karpia na dużym talerzu, udekoruj cytryną i gałązkami rozmarynu.