Bardzo nietypowym i ciekawym sposobem na upieczenie pstrąga, gdy znudzą się zwykłe przyprawy, jest ugotowanie go z pesto i migdałami. Natychmiast weź orzechy w postaci płatków lub zmiel je wcześniej. Pesto można zrobić samodzielnie lub użyć gotowego. Tak czy inaczej, to tylko oliwa z oliwek, sok z cytryny, zioła i przyprawy.
Składniki
- pstrąg - 2 kawałki
- sos pesto - 2 art.
- płatki migdałów - 2 art.
- oliwa z oliwek - 2 łyżeczka
- mielona kolendra - 2 szczypta
- mielona czerwona papryka - 2 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Natrzyj oczyszczonego pstrąga oliwą z oliwek i posyp pieprzem i kolendrą.
Włóż łyżkę pesto do brzucha ryby i posyp płatkami migdałów na wierzchu.
Piecz pstrąga w piekarniku przez 30-35 minut w 190 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy