Morszczuk jest bardzo powszechną rybą na naszych szerokościach geograficznych, a gdy nie zostanie ugotowany. Tym razem proponuję wypróbować ten przepis z azjatyckimi nutami – z sezamem, chili i posiekanymi ziołami. Jeśli jest kilka gałązek trawy cytrynowej, dodaj ją również. I ogólnie eksperymentuj z ostrością i przyprawami do smaku.
Składniki
- morszczuk - 4 kawałki
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- olej sezamowy - 2 łyżeczka
- ostra czerwona papryka - 2 szczypta
- Sezam - 2 art.
- Chili - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- sól morska - 2 szczypta
- Zieleń - 4 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obrane tusze morszczuka skropić cytryną i olejem sezamowym. Sól i pieprz.
Drobno posiekaj czosnek, chili i zioła do smaku. Ułóż na wierzchu i posyp rybę sezamem.
Piecz morszczuka w piekarniku przez około 30 minut w 10 stopniach. Najpierw 20 minut pod folią, a następnie 10 bez niej.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy