Chcesz zrobić zdrowe danie z mięsa? Radzę spróbować królika duszonego z dynią i czosnkiem. Proces gotowania można warunkowo podzielić na kilka etapów: moczenie mięsa, smażenie królika i dyni, pieczenie.
Składniki
- Królik - 500 g
- Dynia - 350 g
- czosnek - 4 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- ocet winny - 2 art.
- masło - 60 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- liść laurowy - 2 kawałki
- Sol - do smaku
- bulion mięsny - 2 szklanki
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz mięso królika, osusz, pokrój i umieść w głębokiej misce.
Dodaj wodę, ocet winny, liście laurowe i pozostaw na 1 godzinę.
Dynię, cebulę obrać i pokroić.
Roztop połowę masła na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj dynię i kontynuuj pieczenie przez 7-10 minut.
Przenieś dynię do wysmarowanej formy, soli i pieprzu, szczelnie przykryj.
Na patelnię dodaj pozostały olej, ułóż suszone kawałki królika i dobrze zrumień ze wszystkich stron.
Połóż mięso na dyni, posyp solą i mielonym pieprzem. Dodaj lekko zmiażdżone ząbki czosnku i wlej gorący bulion.
Przykryj szczelnie pokrywką lub podwójną warstwą folii. Piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.