dania główne 22.01.2022

zapiekanka z twarogu z suszonymi morelami i polewą czekoladową

50 min
4 porcje
Zapiekanka z twarogiem z suszonymi morelami i polewą czekoladową
summer.in.me, stock.adobe.com
0

Zwykła zapiekanka z twarogu może z łatwością zamienić się w niesamowicie pyszny deser. Pomoże w tym lukier czekoladowy i garść suszonych moreli. W dalszej części przepisu szczegółowo opisano, jak zrobić zapiekankę i ugotować polewę czekoladową.

Składniki

do zapiekanki:
do glazury:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Suszone morele opłucz wrzącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój.

Zmiel twaróg w blenderze lub przetrzyj przez sito.

Ubij jajka z cukrem, solą i wanilią. Powinieneś dostać bujną pianę.

Połącz twaróg, ubite jajka, semolinę, suszone morele i stopione masło. Pozostaw trochę oleju, aby nasmarować formę.

10 minut masa powinna stać, a następnie włożyć do przygotowanej formy i wygładzić.

Piecz przez 25-30 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Na małej patelni połącz gorące mleko, cukier i kakao. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.

Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj.

Wyjmij gotową zapiekankę z formy i polej gorącą glazurą.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy