zapiekanka z twarogu z suszonymi morelami i polewą czekoladową
Zwykła zapiekanka z twarogu może z łatwością zamienić się w niesamowicie pyszny deser. Pomoże w tym lukier czekoladowy i garść suszonych moreli. W dalszej części przepisu szczegółowo opisano, jak zrobić zapiekankę i ugotować polewę czekoladową.
Składniki
- twaróg - 400 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- suszone morele - 100 g
- Manka - 1 art. l
- cukier - 2 art.
- sól - 0,25 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- masło - 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Suszone morele opłucz wrzącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój.
Zmiel twaróg w blenderze lub przetrzyj przez sito.
Ubij jajka z cukrem, solą i wanilią. Powinieneś dostać bujną pianę.
Połącz twaróg, ubite jajka, semolinę, suszone morele i stopione masło. Pozostaw trochę oleju, aby nasmarować formę.
10 minut masa powinna stać, a następnie włożyć do przygotowanej formy i wygładzić.
Piecz przez 25-30 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Na małej patelni połącz gorące mleko, cukier i kakao. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.
Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj.
Wyjmij gotową zapiekankę z formy i polej gorącą glazurą.