Czy próbowałeś upiec kotlety z boczkiem? Uwierz mi, aromatyczny dodatek tutaj wcale nie jest zbędny. Dodaję boczek 10 minut przed końcem, aby miał trochę czasu na zrumienienie, ale nadal się nie przypalił. Dzielę się szczegółami w przepisie.
Składniki
- wieprzowina - 600 g
- boczek - 100 g
- ser (solidny) – 150 g
- parmezan - 50 g
- majonez - 80 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój w talerze.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i dobrze ubij młotkiem z obu stron, solą i pieprzem.
Drobno posiekaj boczek. Zetrzyj twardy ser i parmezan.
Kotlety ułożyć na blasze wyłożonej folią, posmarować majonezem.
Posyp startym serem i przykryj folią.
Piecz przez 25 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.
Zdejmij folię, posyp bekonem i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut w 180 stopniach.
Gotowe kotlety posyp startym parmezanem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy