Buraki to nie tylko niekończące się barszcz i buraki. Proponuję tak niezwykłą, ale bardzo zdrową zupę z buraków! Najważniejsze jest, aby wybrać pyszne i słodkie warzywa korzeniowe, ponieważ dosłownie wszystko zależy od ich jakości.
Składniki
- Burak - 500 g
- bulion warzywny - 1 L
- ocet winny - 1 art.
- ziemniaki - 4 kawałki
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- śmietana - 200 ml
- mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
- sól - 1 CZ. l.
- papryka - 0.5 łyżeczka
- bazylia - 0.5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój buraki w drobną kostkę, zalej gorącym bulionem, dodaj ocet i gotuj przez 40 minut.
Drobno posiekaj ziemniaki i cebulę, dodaj do buraków i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Zmiksuj zupę blenderem, wlej śmietanę, dodaj przyprawy i jeszcze raz zagotuj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy