pierwsze dania 22.01.2022

kapuśniak z wieprzowiną

1 godz. 10 min.
6 porcji
Kapuśniak z wieprzowiną
timolina, stock.adobe.com
0

Kapuśniak jest zwykle gotowany z wołowiny, ale wieprzowina nie jest gorsza. Wolę używać kawałków, które nie są tak tłuste, jak to tylko możliwe: łopatki, szynki lub polędwicy. Jeśli chodzi o kapustę, będzie smaczniej z mieszanką kiszonej i świeżej. Dzielę się moim przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, pokrój na małe kawałki i włóż do garnka.

Dodaj liść laurowy, czarny pieprz i zimną wodę. Gotuj przez 45 minut na małym ogniu.

Pokrój białą kapustę, obrane ziemniaki, cebulę i czosnek.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę, czosnek i smaż przez 2-3 minuty.

Wlej sos pomidorowy i kilka łyżek bulionu z patelni. Przecieraj przez kolejne 2 minuty.

W rondelku z mięsem wsyp smażyć, ziemniaki, świeżą i kiszoną kapustę. Gotuj wszystko razem przez 15 minut.

Sól, wyłącz i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy