Kapuśniak jest zwykle gotowany z wołowiny, ale wieprzowina nie jest gorsza. Wolę używać kawałków, które nie są tak tłuste, jak to tylko możliwe: łopatki, szynki lub polędwicy. Jeśli chodzi o kapustę, będzie smaczniej z mieszanką kiszonej i świeżej. Dzielę się moim przepisem.
Składniki
- wieprzowina - 400 g
- ziemniaki (średni) – 3 kawałki
- kapusta kiszona - 200 g
- kapusta (biała) – 300 g
- czosnek - 3 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- sos pomidorowy - 50 ml
- Olej roślinny - 2 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, pokrój na małe kawałki i włóż do garnka.
Dodaj liść laurowy, czarny pieprz i zimną wodę. Gotuj przez 45 minut na małym ogniu.
Pokrój białą kapustę, obrane ziemniaki, cebulę i czosnek.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę, czosnek i smaż przez 2-3 minuty.
Wlej sos pomidorowy i kilka łyżek bulionu z patelni. Przecieraj przez kolejne 2 minuty.
W rondelku z mięsem wsyp smażyć, ziemniaki, świeżą i kiszoną kapustę. Gotuj wszystko razem przez 15 minut.
Sól, wyłącz i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.