pierwsze dania
15.11.2022
zupa wieprzowa kharcho z ziemniakami i ryżem w domu
3 godz. 30 min.
6 porcji
W gruzińskiej zupie Kharcho wołowinę można łatwo zastąpić na przykład wieprzowiną. To bardzo aromatyczne i pikantne danie będzie bardzo przydatne w zimnych porach roku, dzięki efektowi rozgrzewającemu.
Składniki
- wieprzowina - 500 g
- Ryż basmati - 4 art. l
- czosnek - 3 ząbki
- Pasta pomidorowa - 1 art. l
- olej słonecznikowy - 1 art. l
- liść laurowy - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- chmiel-suneli - 1 CZ. l
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l
- ziemniaki - 3 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Aby przygotować bulion, włóż grubo posiekane mięso do rondla, zalej zimną wodą, zagotuj i gotuj przez 50 minut, usuwając pianę.
Drobno posiekaj cebulę, obierz i pokrój ziemniaki.
Dodaj cebulę, umyty ryż i ziemniaki do bulionu. Gotuj, aż ryż będzie całkowicie ugotowany.
Na rozgrzaną patelnię z olejem słonecznikowym wyślij koncentrat pomidorowy, lekko usmaż.
Do makaronu dodaj chmiel-suneli, liść laurowy. Wyślij to wszystko do rondla z bulionem i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wyłącz ogień, posyp zupę ziołami. Pozostaw Kharcho na 20 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy