barszcz z żeberkami wieprzowymi w powolnej kuchence
Jeśli uważasz, że barszcz jest zbyt skomplikowanym daniem do powolnej kuchenki ze względu na wiele procesów, spieszę cię przekonać inaczej. Proponuję zacząć od tak prostego domowego przepisu z żeberkami wieprzowymi i kiszoną kapustą. Tylko nie zapomnij go spłukać i wycisnąć.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 600 g
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- korzeń pietruszki - 1 rzecz
- Burak - 2 kawałki
- pasta pomidorowa - 2 art.
- kapusta kiszona - 400 g
- ziemniaki - 2 kawałki
- woda - 2.5 l
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój żeberka i gotuj je przez 20 minut w trybie smażenia lub pieczenia. Nie zamykaj pokrywki wolnowaru i mieszaj.
Dodaj posiekaną cebulę, marchewkę i korzeń pietruszki. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 10 minut.
Dodaj starte buraki i przyprawy i smaż przez kolejne 5 minut.
Dodaj pomidora i kontynuuj smażenie przez 5 minut. Wyłącz program.
Dodaj pokrojone ziemniaki i kiszoną kapustę do wolnowaru, zalej wodą i gotuj przez 2-2, 5 godziny w trybie "Zupa" lub "duszenie".
Kilka minut przed końcem jeszcze dopraw.