dania główne 22.01.2022

pilaw z wołowiną na patelni

1 godz. 25 min.
6 porcji
Pilaw z wołowiną na patelni
Alexandr Vlassyuk, stock.adobe.com
0

Kiedyś pojechaliśmy całą rodziną na wakacje do Armenii. Tam wymyśliłem prawdziwy przepis na pilaw z wołowiną na patelni. Punktem kulminacyjnym potrawy jest czosnek-podczas gotowania dodawane są ząbki wraz z łuską. Gotuję to od wielu lat i zawsze okazuje się bardzo smaczne!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wołowinę, lekko osusz i pokrój na małe kawałki.

Pokrój marchewki i obraną cebulę. Rozłóż czosnek na ząbki i spłucz łuską.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.

Dodaj wołowinę, zirę i chmiel suneli. Smaż wszystko razem przez 10 minut, ciągle mieszając.

Wlej 2 szklanki gorącej wody na patelnię, przykryj i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.

Dodaj umyty ryż, sól, wlej pozostałą wodę i kontynuuj gotowanie przez 20 minut.

Otwórz pokrywkę i delikatnie włóż ząbki czosnku do pilawu. Staraj się je równomiernie rozłożyć. Gotuj przez kolejne 10 minut. Ciecz powinna całkowicie odparować.

Wyłącz ogrzewanie, przykryj i zaparz gotowy pilaw przez 20-30 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy