Kiedyś pojechaliśmy całą rodziną na wakacje do Armenii. Tam wymyśliłem prawdziwy przepis na pilaw z wołowiną na patelni. Punktem kulminacyjnym potrawy jest czosnek-podczas gotowania dodawane są ząbki wraz z łuską. Gotuję to od wielu lat i zawsze okazuje się bardzo smaczne!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, lekko osusz i pokrój na małe kawałki.
Pokrój marchewki i obraną cebulę. Rozłóż czosnek na ząbki i spłucz łuską.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
Dodaj wołowinę, zirę i chmiel suneli. Smaż wszystko razem przez 10 minut, ciągle mieszając.
Wlej 2 szklanki gorącej wody na patelnię, przykryj i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.
Dodaj umyty ryż, sól, wlej pozostałą wodę i kontynuuj gotowanie przez 20 minut.
Otwórz pokrywkę i delikatnie włóż ząbki czosnku do pilawu. Staraj się je równomiernie rozłożyć. Gotuj przez kolejne 10 minut. Ciecz powinna całkowicie odparować.
Wyłącz ogrzewanie, przykryj i zaparz gotowy pilaw przez 20-30 minut.