Delikatne i aromatyczne risotto to tylko dar niebios. Pyszne rodzinne danie, z którego wszyscy domownicy będą zachwyceni. A wykwintne risotto z owocami morza w kremowym sosie można podawać nawet gościom. W dalszej części przepisu powiem ci krok po kroku, jak gotować.
Składniki
- ryż - 300 g
- koktajl morski - 400 g
- wino (Biały suchy) – 100 ml
- śmietana (20%) – 200 ml
- cebula - 1 rzecz
- masło - 50 g
- parmezan - 100 g
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
- rosół z kurczaka - 2 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj cebulę i smaż na złoty kolor na maśle.
Dodaj ryż do risotto i gotuj przez kolejne 4 minuty.
Wlej wino i odparuj, mieszając. Następnie wlej chochlę bulionu.
Kontynuuj stopniowe dodawanie bulionu, gdy się zagotuje.
Następnie dodaj koktajl morski i gotuj risotto przez około 7 minut.
Wlej śmietanę i gotuj przez kolejne 5 minut, dodaj starty parmezan, wymieszaj i zdejmij naczynie z ognia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy