Ziemniaki są uważane za prosty i niczym niezwykłym produkt. Ale wszystko zależy od tego, jak go ugotować. I wyraźnym tego dowodem jest taka zapiekanka ziemniaczana z warzywami i parmezanem.
Składniki
- ziemniaki - 800 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- masło - 50 g
- parmezan - 60 g
- bułka tarta - 2 art.
- gałka muszkatołowa - 0.5 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- mięso mielone - 400 g
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- papryka - 1 rzecz
- Chili - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ziemniaki do miękkości, zetrzyj na puree z masłem i wymieszaj z jajkiem.
Połącz starty parmezan, grzanki i gałkę muszkatołową.
Drobno posiekaj resztę warzyw. Smaż mięso mielone z cebulą przez kilka minut.
Dodaj marchewkę, paprykę, czosnek i chili i smaż, aż mięso się ugotuje. Na koniec dopraw.
Włóż mięso mielone do formy, a na nim ziemniaki. Posyp krakersami parmezanu.
Wyślij zapiekankę do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy