Uwielbiasz zielony groszek? Następnie przygotuj przepyszny Grecki gulasz. Lekkie danie ze świeżych warzyw nie zajmie ci dużo czasu. Aby było bardziej sycące, zwykle używam bulionu z kurczaka. Na wodzie wydaje mi się, że jest zbyt chudy.
Składniki
- zielony groszek - 400 g
- ziemniaki - 3 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 3 art.
- rosół z kurczaka - 500 ml
- sól - do smaku
- bazylia (do zgłoszenia) – 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój marchewki, obrane ziemniaki i cebulę.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, marchewkę i smaż na złoty kolor.
Dodaj ziemniaki, gorący bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut na małym ogniu.
Dodaj zielony groszek, grubo posiekane ząbki czosnku, sól i gotuj pod przykryciem przez kolejne 8 minut.
Podawaj gulasz na gorąco, dekorując świeżą bazylią.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy