Po raz pierwszy zobaczyłem to danie na wizycie i nie mogłem przejść obok. A jak oprzeć się takiemu pięknu? I okazało się, że jest również zaskakująco prosty w przygotowaniu. I nie martw się-wszystko zostanie doskonale upieczone nawet przez początkujących kucharzy.
Składniki
- Dynia - 1 kg
- ryż - 0.5 szklanki
- woda - 0.5 szklanki
- rodzynki - 1 art.
- suszone morele - 6 sztuk
- suszone śliwki - 6 sztuk
- orzechy włoskie - 1 art.
- miód - 2 CZ. l.
- przyprawy i przyprawy (cynamon, kolendra, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir) – 1 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
- masło - 50 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie umyj dynię i odetnij spód, aby uzyskać stabilność. Odetnij czapkę i ostrożnie wyjmij cały rdzeń.
Napełnij suszone owoce zimną wodą przez pół godziny iw tym czasie gotuj ryż do połowy ugotowany.
Losowo posiekaj suszone owoce i orzechy, wymieszaj je z ryżem i dodaj tam miód i przyprawy.
Owinąć dynię folią na dole, aby nic nie wyciekło, nadziewać nadzieniem i posypać kawałkiem masła.
Przykryj pokrywką dyni, zawiń ją całkowicie w folię i piecz przez 1,5-2 godziny w 200 stopniach, w zależności od odmiany i wielkości.
Jeśli chcesz rumianą skórkę, zdejmij folię pół godziny przed ugotowaniem. Sprawdź gotowość ścian dyni nożem.