Kuchnia meksykańska słynie z ostrości, pikantności i bogactwa smaku. Proponuję przygotować takie pikantne duszone klopsiki z warzywami. Używam ziemniaków, pomidorów, marchwi i cukinii, ale możesz wziąć wszystko.
Składniki
- mięso mielone - 500 g
- ryż (gotowane) – 150 g
- cebula - 1 rzecz
- jaja kurze - 1 rzecz
- przyprawy i przyprawy (do mięsa mielonego) – 1 łyżeczka
- mąka - 1 art.
- ziemniaki - 3 kawałki
- cukinia - 1 rzecz
- marchew - 2 kawałki
- pomidory - 3 kawałki
- Chili - 1 strąk
- por - 1 rzecz
- sól - 1 CZ. l.
- cukier - 1 CZ. l.
- ostra czerwona papryka (mielony) – 1 szczypta
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony koper włoski - 0,5 CZ. l.
- kurkuma - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj cebulę i dodaj ją do mielonego mięsa z gotowanym ryżem, przyprawami i jajkiem. Dokładnie wymieszaj, ubij i uformuj klopsiki.
Panieruj klopsiki w odrobinie mąki, lekko podsmaż ze wszystkich stron i odłóż na bok.
Pokrój ziemniaki, cukinię i marchewkę na kawałki średniej wielkości. Obierz pomidory i zetrzyj.
Zmiel pory i smaż do miękkości. Wyślij do niego resztę warzyw i smaż przez kolejne 3-5 minut.
Napełnij wszystko masą pomidorową i gotuj na wolnym ogniu przez 6-7 minut pod pokrywką.
Dodaj posiekane chili i wszystkie przyprawy, wymieszaj warzywa z sosem, włóż tam klopsiki i kontynuuj duszenie do miękkości, około 15-20 minut.