dania główne 22.01.2022

duszone klopsiki z warzywami po meksykańsku

1 godz. 10 min.
4 porcje
Duszone klopsiki z warzywami po meksykańsku
Olga, stock.adobe.com
0

Kuchnia meksykańska słynie z ostrości, pikantności i bogactwa smaku. Proponuję przygotować takie pikantne duszone klopsiki z warzywami. Używam ziemniaków, pomidorów, marchwi i cukinii, ale możesz wziąć wszystko.

Składniki

dla klopsików:
do sosu i warzyw:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj cebulę i dodaj ją do mielonego mięsa z gotowanym ryżem, przyprawami i jajkiem. Dokładnie wymieszaj, ubij i uformuj klopsiki.

Panieruj klopsiki w odrobinie mąki, lekko podsmaż ze wszystkich stron i odłóż na bok.

Pokrój ziemniaki, cukinię i marchewkę na kawałki średniej wielkości. Obierz pomidory i zetrzyj.

Zmiel pory i smaż do miękkości. Wyślij do niego resztę warzyw i smaż przez kolejne 3-5 minut.

Napełnij wszystko masą pomidorową i gotuj na wolnym ogniu przez 6-7 minut pod pokrywką.

Dodaj posiekane chili i wszystkie przyprawy, wymieszaj warzywa z sosem, włóż tam klopsiki i kontynuuj duszenie do miękkości, około 15-20 minut.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy