Szukasz przepisu na pyszne kotlety wieprzowe? Najpierw kotlety są smażone, a następnie należy je ułożyć na patelni i dusić z pomidorami. Przygotuj się na to, że smak i zapach będą po prostu nierealne!
Składniki
- wieprzowina (filet) – 600 g
- cebula - 1 rzecz
- jaja kurze - 1 rzecz
- pomidory (średnie) – 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- mąka - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- olej roślinny - 70 ml
- rosół z kurczaka - 150 ml
- bazylia (do zgłoszenia) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój w talerze o grubości około 1 centymetra.
Pokonaj każdy kawałek młotkiem po obu stronach.
Ubić mięso solą, pieprzem i pozostawić na 10-15 minut w temperaturze pokojowej.
Jajka lekko ubij solą i pieprzem. Wlej mąkę na szeroki talerz.
Rozwałkuj wieprzowinę w mące, zanurz w mieszance jajecznej i umieść na rozgrzanej patelni z olejem.
Smaż kotlety na średnim ogniu przez 5 minut z każdej strony i ułóż na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Obierz cebulę i posiekaj, pokrój pomidory w grube pierścienie w poprzek, obierz czosnek i pokrój na duże kawałki.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.
Ułóż kotlety, kawałki pomidorów, czosnek, wlej gorący bulion i gotuj pod przykryciem przez 5 minut.
Udekoruj gotowe danie liśćmi bazylii.