dania główne 26.01.2022

kotlety wieprzowe z pomidorami i bazylią

50 min
4 porcje
Kotlety wieprzowe z pomidorami i bazylią
Oksana, stock.adobe.com
0

Szukasz przepisu na pyszne kotlety wieprzowe? Najpierw kotlety są smażone, a następnie należy je ułożyć na patelni i dusić z pomidorami. Przygotuj się na to, że smak i zapach będą po prostu nierealne!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój w talerze o grubości około 1 centymetra.

Pokonaj każdy kawałek młotkiem po obu stronach.

Ubić mięso solą, pieprzem i pozostawić na 10-15 minut w temperaturze pokojowej.

Jajka lekko ubij solą i pieprzem. Wlej mąkę na szeroki talerz.

Rozwałkuj wieprzowinę w mące, zanurz w mieszance jajecznej i umieść na rozgrzanej patelni z olejem.

Smaż kotlety na średnim ogniu przez 5 minut z każdej strony i ułóż na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Obierz cebulę i posiekaj, pokrój pomidory w grube pierścienie w poprzek, obierz czosnek i pokrój na duże kawałki.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.

Ułóż kotlety, kawałki pomidorów, czosnek, wlej gorący bulion i gotuj pod przykryciem przez 5 minut.

Udekoruj gotowe danie liśćmi bazylii.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy