dania główne 17.02.2022

turecka musaka w powolnej kuchence

35 min
4 porcje
Turecka musaka w powolnej kuchence
Esin Deniz, stock.adobe.com
0

Pierwsza turecka musaka została ugotowana w Imperium Osmańskim. Główną różnicą w stosunku do wersji greckiej jest to, że nie jest przygotowywana warstwami. Pomidory, bakłażany i mięso mielone są smażone zmieszane z resztą składników.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażany w plasterki, opłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.

Pokrój pomidory i obraną cebulę.

Włącz tryb "smażenia", wlej połowę oleju i smaż bakłażany na złoty kolor z obu stron.

W wolnej misce rozgrzej pozostały olej i podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.

Dodaj mięso mielone i gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj pomidory, smażony bakłażan, gorącą wodę, sól i mielony pieprz. Aktywuj tryb "gaszenie" na 10 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy