Pierwsza turecka musaka została ugotowana w Imperium Osmańskim. Główną różnicą w stosunku do wersji greckiej jest to, że nie jest przygotowywana warstwami. Pomidory, bakłażany i mięso mielone są smażone zmieszane z resztą składników.
Składniki
- mięso mielone - 200 g
- bakłażany - 200 g
- pomidory (średnie) – 3 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 4 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (hot) – 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany w plasterki, opłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Pokrój pomidory i obraną cebulę.
Włącz tryb "smażenia", wlej połowę oleju i smaż bakłażany na złoty kolor z obu stron.
W wolnej misce rozgrzej pozostały olej i podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.
Dodaj mięso mielone i gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj pomidory, smażony bakłażan, gorącą wodę, sól i mielony pieprz. Aktywuj tryb "gaszenie" na 10 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy