dania główne 27.01.2022

Karaś z ziemniakami w piekarniku

50 min
2 porcje
Karaś z ziemniakami w piekarniku
Nataliya Dvukhimenna, stock.adobe.com
0

Proste i domowe klasyki zawsze pozostają aktualne. Pieczony Karaś z ziemniakami to właśnie takie danie. To idealna rodzinna kolacja dla wszystkich miłośników ryb. Co więcej, Karaś można wziąć w całości, niezależnie od wielkości, lub pokroić na kawałki – jak wolisz. Ale marnowanie czasu na cięcie filetów nie ma sensu.

Składniki

  • Karaś (duży) – 2 kawałki
  • ziemniaki - 400 g
  • śmietana - 100 ml
  • Zieleń - 0.5 pęczek
  • przyprawy i przyprawy - 2 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój ziemniaki na talerze i smaż do połowy na łyżce oleju.

Oczyść i umyj karasia, natrzyj przyprawami, a także smaż dosłownie przez kilka minut.

Włóż ziemniaki do formy i polej śmietaną.

Połóż karasia na wierzchu i przykryj wszystko posiekanymi ziołami.

Piecz naczynie w piekarniku przez około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy