Czy próbowałeś jeszcze zapiekanki z twarogu z dyni? Natychmiast napraw sytuację! Aby to zrobić, potrzebujesz dyni lub gotowego puree. Nie miałem tego, więc musiałem zrobić wszystko w porządku. Szczegóły dalej w przepisie.
Składniki
- twaróg - 600 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- śmietana - 2 art.
- skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka
- Dynia - 250 g
- esencja waniliowa - 1 kropla
- cukier - 100 g
- sól - 0,25 CZ. l.
- masło (do smarowania) – 20 g
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię, pokrój w drobną kostkę i włóż do rondla.
Wlej wodę i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Posiekaj gotowaną dynię za pomocą blendera zanurzeniowego lub zmiażdż ją tłuczkiem.
Przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel w blenderze.
Lekko ubij jajka z cukrem i solą.
Połącz puree z dyni, jajka, twaróg, śmietanę, esencję waniliową i skórkę.
Umieść powstałą masę w wysmarowanej tłuszczem formie i wyślij do piekarnika na 35 minut. W zależności od grubości warstwy czas gotowania może się różnić.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy