dania główne 22.01.2022

Gołąbki w cieście "objadanie się"

1 godz. 15 min.
6 porcji
Gołąbki w cieście
MSPhotographic, stock.adobe.com
0

Wśród moich specjalności jest jeden interesujący przepis na gołąbki. Osobliwością jest to, że gołąbki gotuje się w bułce tartej. Nie dodaję mięsa do nadzienia, aby wszystko miało czas na usmażenie w stosunkowo krótkim czasie!

Składniki

dla gołąbków:
do nadzienia:
do ciasta:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wytnij łodygę i umieść kapustę w garnku z wrzącą wodą.

Okresowo wyjmuj kapustę z patelni i zdejmuj gotowe liście widelcem. Kontynuuj, aż usuniesz wszystkie ładne liście.

Ryż opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do głębokiej miski i zalej wrzącą wodą przez 15 minut.

Drobno posiekaj warzywa, paprykę i cebulę, zetrzyj marchewki.

Podsmaż cebulę z marchewką na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor.

Dodaj posiekaną paprykę i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut.

Połącz ryż, jajko, smażenie, zioła, sól i zmielony czarny pieprz. Ugniataj masę rękami, aż będzie gładka.

Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty i zwiń go kopertą. Powtórz z pozostałymi liśćmi.

Ubij widelcem jajka na ciasto. Dodaj sól, zmielony czarny pieprz i dobrze wymieszaj.

Na osobnych talerzach przygotuj mąkę i bułkę tartą.

Zanurz każdą Gołąbek ze wszystkich stron w mące, a następnie w jajkach i bułce tartej.

Podsmaż gołąbki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Połóż liście sałaty i gotowe gołąbki na talerzu do podania. Smacznego!

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy