Wśród moich specjalności jest jeden interesujący przepis na gołąbki. Osobliwością jest to, że gołąbki gotuje się w bułce tartej. Nie dodaję mięsa do nadzienia, aby wszystko miało czas na usmażenie w stosunkowo krótkim czasie!
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 Kochan
- sałata lodowa (do podania) – 3 liścia
- okrągły ryż - 150 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- papryka - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- olej roślinny - 300 ml
- Zieleń (różna) – pół
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- jaja kurze - 4 kawałki
- bułka tarta - 200 g
- mąka - 100 g
- Sol - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wytnij łodygę i umieść kapustę w garnku z wrzącą wodą.
Okresowo wyjmuj kapustę z patelni i zdejmuj gotowe liście widelcem. Kontynuuj, aż usuniesz wszystkie ładne liście.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do głębokiej miski i zalej wrzącą wodą przez 15 minut.
Drobno posiekaj warzywa, paprykę i cebulę, zetrzyj marchewki.
Podsmaż cebulę z marchewką na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor.
Dodaj posiekaną paprykę i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut.
Połącz ryż, jajko, smażenie, zioła, sól i zmielony czarny pieprz. Ugniataj masę rękami, aż będzie gładka.
Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty i zwiń go kopertą. Powtórz z pozostałymi liśćmi.
Ubij widelcem jajka na ciasto. Dodaj sól, zmielony czarny pieprz i dobrze wymieszaj.
Na osobnych talerzach przygotuj mąkę i bułkę tartą.
Zanurz każdą Gołąbek ze wszystkich stron w mące, a następnie w jajkach i bułce tartej.
Podsmaż gołąbki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Połóż liście sałaty i gotowe gołąbki na talerzu do podania. Smacznego!