Tak się złożyło, że nasze gospodynie domowe gotują królika tylko na święta. Jeśli dzisiaj jest taki przypadek, radzę wypróbować ten przepis. Królik z warzywami i kwaśną śmietaną w piekarniku to świetne świąteczne danie, które każdy pokocha!
Składniki
- Królik - 1 kg
- ziemniaki - 600 g
- pomidory koktajlowe - 5 sztuk
- papryka (duży) – 1 rzecz
- czosnek - 1 Głowa
- Olej roślinny - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- śmietana - 200 g
- woda - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz królika, osusz i pokrój.
Dodaj majeranek, sól i mielony pieprz. Wymieszaj i pozostaw do marynowania pod pokrywką na pół godziny.
Pokrój pomidory, obrane ziemniaki i paprykę.
Opłucz główkę czosnku, osusz i pokrój na pół.
W wysmarowanej formie ułóż ziemniaki, marchewkę, paprykę, pomidory i królika.
Dodaj połówki czosnku i przykryj wszystko kwaśną śmietaną zmieszaną z wodą.
Przykryj podwójną warstwą folii i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Zdejmij folię, zmniejsz ogień do 180 stopni i kontynuuj gotowanie przez kolejne 15-20 minut.