dania główne 22.01.2022

Królik z warzywami i kwaśną śmietaną w piekarniku

1 godz. 30 min.
6 porcji
Królik z warzywami i kwaśną śmietaną w piekarniku
myviewpoint, stock.adobe.com
0

Tak się złożyło, że nasze gospodynie domowe gotują królika tylko na święta. Jeśli dzisiaj jest taki przypadek, radzę wypróbować ten przepis. Królik z warzywami i kwaśną śmietaną w piekarniku to świetne świąteczne danie, które każdy pokocha!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz królika, osusz i pokrój.

Dodaj majeranek, sól i mielony pieprz. Wymieszaj i pozostaw do marynowania pod pokrywką na pół godziny.

Pokrój pomidory, obrane ziemniaki i paprykę.

Opłucz główkę czosnku, osusz i pokrój na pół.

W wysmarowanej formie ułóż ziemniaki, marchewkę, paprykę, pomidory i królika.

Dodaj połówki czosnku i przykryj wszystko kwaśną śmietaną zmieszaną z wodą.

Przykryj podwójną warstwą folii i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Zdejmij folię, zmniejsz ogień do 180 stopni i kontynuuj gotowanie przez kolejne 15-20 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy