Najdelikatniejsze połączenie krewetek i kremowego sosu spodoba się miłośnikom kuchni włoskiej. Dzielę się z Tobą sprawdzonym przepisem, aby przygotować wykwintne danie na specjalną okazję przynajmniej w czasie.
Składniki
- okrągły ryż - 1 szkło
- rosół rybny - 350 ml
- krewetki (obrane) – 250 g
- śmietana (20-33%) – 150 ml
- cebula - 1 szt.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- wino (biały suchy) – 100 ml
- parmezan - 50 g
- sól - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Zieleń - do dekoracji
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj cebulę i podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek na złoty kolor.
Ryż opłucz i dodaj do cebuli, jeszcze trochę podsmaż.
Wlej wino, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż wino wyparuje.
Następnie w małych porcjach do ryżu dodaj bulion rybny, sól, dodaj pieprz do smaku. Dusić pod przykryciem przez 15-20 minut.
Obrane krewetki Dodaj do ryżu, wprowadź ciężką śmietanę. Dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Gotowe risotto z krewetkami posyp tartym parmezanem i udekoruj ziołami, jeśli chcesz.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy