dania główne 17.11.2022

risotto z krewetkami w sosie śmietanowym

45 min
4 porcje
Risotto z krewetkami w sosie śmietanowym
Anna żurawia, stock.adobe.com
0

Najdelikatniejsze połączenie krewetek i kremowego sosu spodoba się miłośnikom kuchni włoskiej. Dzielę się z Tobą sprawdzonym przepisem, aby przygotować wykwintne danie na specjalną okazję przynajmniej w czasie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj cebulę i podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek na złoty kolor.

Ryż opłucz i dodaj do cebuli, jeszcze trochę podsmaż.

Wlej wino, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż wino wyparuje.

Następnie w małych porcjach do ryżu dodaj bulion rybny, sól, dodaj pieprz do smaku. Dusić pod przykryciem przez 15-20 minut.

Obrane krewetki Dodaj do ryżu, wprowadź ciężką śmietanę. Dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.

Gotowe risotto z krewetkami posyp tartym parmezanem i udekoruj ziołami, jeśli chcesz.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy