dania główne 08.11.2022

pilaw z żeberkami wieprzowymi w kotle

1 godz. 30 min.
8 porcji
Pilaw z żeberkami wieprzowymi w kotle
kyrychukvitaliy, stock.adobe.com
0

Najsmaczniejszy pilaw zawsze uzyskuje się w kotle, a pilaw z żeberkami wieprzowymi nie jest wyjątkiem. Kocioł rozgrzewa się równomiernie i dobrze utrzymuje ciepło, dzięki czemu danie lepiej marnieje i okazuje się delikatniejsze, bardziej aromatyczne i bogatsze.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj cebulę i smaż na złoty kolor w rozgrzanym oleju.

Ułóż pokrojone żeberka i kontynuuj smażenie razem.

Po 5 minutach dodaj cienko pokrojone marchewki i smaż dalej, aż mięso będzie złote.

Wlej wrzącą wodę, aby wszystko przykryła, i dusić żeberka przez 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem.

Połóż obraną główkę czosnku, przykryj wszystko umytym ryżem i przyprawami na wierzchu. Nie mieszaj.

Dusić pilaw w kotle pod pokrywką przez około 20-30 minut, a następnie pozostawić na kolejne pół godziny.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy