Najsmaczniejszy pilaw zawsze uzyskuje się w kotle, a pilaw z żeberkami wieprzowymi nie jest wyjątkiem. Kocioł rozgrzewa się równomiernie i dobrze utrzymuje ciepło, dzięki czemu danie lepiej marnieje i okazuje się delikatniejsze, bardziej aromatyczne i bogatsze.
Składniki
- ryż - 600 g
- żeberka wieprzowe - 1 kg
- cebula - 4 kawałki
- marchew - 3 kawałki
- Zira - 1 łyżeczka
- kurkuma - 1 łyżeczka
- Berberys - 1 łyżeczka
- chmiel-suneli - 1 CZ. l.
- czosnek - 1 Głowa
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj cebulę i smaż na złoty kolor w rozgrzanym oleju.
Ułóż pokrojone żeberka i kontynuuj smażenie razem.
Po 5 minutach dodaj cienko pokrojone marchewki i smaż dalej, aż mięso będzie złote.
Wlej wrzącą wodę, aby wszystko przykryła, i dusić żeberka przez 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Połóż obraną główkę czosnku, przykryj wszystko umytym ryżem i przyprawami na wierzchu. Nie mieszaj.
Dusić pilaw w kotle pod pokrywką przez około 20-30 minut, a następnie pozostawić na kolejne pół godziny.