Najlepszy przepis w szczycie sezonu świeżej dyni! Kurczak pieczony z dynią i czosnkiem okazuje się nie tylko smaczny, ale także bardzo piękny. Takie jasne danie z łatwością ozdobi rodzinny obiad, a nawet świąteczny stół.
Składniki
- filet z kurczaka - 500 g
- Dynia - 500 g
- czosnek - 4-6 ząbki
- rosół z kurczaka (lub woda) – 200-300 ml
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 szczypta
- Zieleń - 3 gałązki
- oregano - 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 0.5 CZ. l.
- mielony imbir - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kurczaka i dynię w mniej więcej tę samą kostkę. Posiekaj czosnek lub pozostaw w całości.
Rozłóż w garnkach, dodaj wszystkie przyprawy i zioła i zalej bulionem.
Piecz kurczaka z dynią przez około godzinę w 200 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy