Często zapominamy o starych, dobrych pasztecikach rybnych. Przywracają coś do dzieciństwa - dawali je wcześniej w przedszkolu. Podzielę się z wami przepisem na soczyste i delikatne kotlety karpiowe. Polecam gotować na obiad-łatwo się gotują, a nawet lubią dzieci.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz rybę, lekko osusz, usuń wnętrzności, płetwy i głowę. Za pomocą pincety pozbądź się Kości tak bardzo, jak to możliwe.
Namocz chleb w mleku, pokrój cebulę w plasterki, smalec-małe kostki.
Przygotuj mieloną rybę: przełóż filety rybne, smalec, cebulę i chleb przez maszynę do mięsa. Dodaj posiekany czosnek, jajka i semolinę. Sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszaj.
Uformuj placki, zwiń je w odrobinie mąki i usmaż na patelni z rozgrzanym do czerwoności olejem roślinnym na złoty kolor z obu stron.
Podawaj gotowe kotlety karpiowe ze świeżymi warzywami lub tłuczonymi ziemniakami.